SLABSAUCE Crappie Attractant |
Results 1 to 7 of 7

Thread: 35 to 0 not a good thing

  1. #1
    Join Date
    Apr 2015
    Location
    nixa , missouri
    Posts
    576
    Post Thanks / Like

    Default 35 to 0 not a good thing

    was out on lake Friday afternoon headed back to cabin doing 35 mph and without any alarms going off motor sounded like it had thrown a prop and we came down off plane , shut it down raised motor and to my surprise still had prop , put motor back down restarted motor without issue but when I tried to resume and throttle down got same high revving sound and no power , since I was 1/2 mile from cabin just limped it in and while doing so heat went from first line to second line in that 1/2 mile and water was coming from the pee hole . what do you think ? has anyone else experienced this ? have I torched my mercury XR2 black max ?



    keep your lines tight as you never know

  2. #2
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Draffenville / Buckhorn Bay, Kentucky
    Posts
    1,533
    Post Thanks / Like

    Default

    It sounds like you spun your hub.
    Clint
    Far West Kentucky
    http://www.crappie.com/crappie/signaturepics/sigpic31827_3.gif
    Member of Team Geezer
    Likes Mbsbeek, strmwalker, KrappieKrane LIKED above post
    Thanks Capt Cormorant thanked you for this post

  3. #3
    Barnacle Bill's Avatar
    Barnacle Bill is offline Super Mod and 2014 Crappie.com Man of the Year * Crappie.com Supporter
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Chesapeake, Va
    Posts
    17,645
    Post Thanks / Like

    Default

    I agree with Clint
    Fair Winds and Following Seas

    Bill H. PTC USN Ret
    Chesapeake, Va


  4. #4
    Join Date
    Sep 2020
    Location
    West Coast
    Posts
    74
    Post Thanks / Like

    Default

    Good information! I had no idea what a spun hub was. Good to know one for the memory banks.


    Watch "How To Replace A Spun Hub On A Boat Prop" on YouTube
    How To Replace A Spun Hub On A Boat Prop - YouTube

  5. #5
    Join Date
    Mar 2020
    Location
    Rainbow City, AL
    Posts
    76
    Post Thanks / Like

    Default

    When you first described the problem I had 2 thoughts - either a spun hub or a blown lower unit. Unless the hub is REALLY bad, it will usually allow you to idle back to the dock. That's sometimes the easiest way to tell if it is the hub vs lower unit (meaning that a blown hub will only show up when the prop is under a "load" with no ill effects showing up at idle - unlike a blown lower unit which will not even allow slow-speed usage).

  6. #6
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    New Albany, Mississippi
    Posts
    11,303
    Post Thanks / Like

    Default

    Yes my last two spun out on a trash bag and an Ice bag .

  7. #7
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Bois Darc, Mo.
    Posts
    213
    Post Thanks / Like

    Default

    Take your prop to Fin& Feather in Springfield. Dyna Props has a weekly pick up and delivery there. No need to drive to Cape Fair. Or take it to John's Hot Props in Ozark, both do excellent work.

    Sent from my XT1710-02 using Crappie.com Fishing mobile app
    PROUD MEMBER OF TEAM GEEZER

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

BACK TO TOP