SLABSAUCE Crappie Attractant |
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: 2013 Yamaha 115

  1. #1
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    mississippi
    Posts
    772
    Post Thanks / Like

    Default 2013 Yamaha 115

    I posted a while back about my motor surging at higher rpms. I thought it was going to be a voltage issue but thatís not the case. Iíve ruled out the fuel filter. Iím thinking I may next replace the fuel pump it looks to be a pretty easy job. If that doesnít do it Iím just gonna have to find a mechanic. Any thoughts would be appreciated. Where I live Iím thereís not many options for a marine mechanic.


    Sent from my iPhone using Crappie.com

  2. #2
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    West Tennessee
    Posts
    1,305
    Post Thanks / Like

    Default

    2 or 4 Stroke? Have you tried running Seafoam through it? Plugs? Under proped? What octane gas?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Thanks murdok thanked you for this post

  3. #3
    Cray's Avatar
    Cray is online now Crappie.com 2019 Man of Year, Supermod & Moderator of the Mechanics Forum * Crappie.com Supporter
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Byhalia,Mississippi
    Posts
    16,419
    Post Thanks / Like

    Default

    Without serial number this is what I found and should be close to what you have on your motor. Shows additional filter most don’t know is there. Also need to check float for proper operation.
    Yamaha Outboard Parts by Year 2006 And Later OEM Parts Diagram for Fuel Injection Pump 1 | Boats.net



    Proud Member of Team Geezer
    Charlie Weaver USN/ENC 1965-1979



    Thanks murdok thanked you for this post

  4. #4
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    mississippi
    Posts
    772
    Post Thanks / Like

    Default 2013 Yamaha 115

    Quote Originally Posted by tcounty View Post
    2 or 4 Stroke? Have you tried running Seafoam through it? Plugs? Under proped? What octane gas?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    I keep seafoam in the tank all the time. Itís a 4 stroke, i just buy non-ethanol gas, and its had the same prop for 7 years i bought the boat new. Iím no mechanic but the way it runs its behaving like thereís a disruption in the fuel flow. It only does it at rpm greater than about 3500. Itís idols and cranks perfectly.


    Sent from my iPad using Crappie.com Fishing mobile app




  5. #5
    "G"'s Avatar
    "G" is offline Super Duper Moderator - 2012 Crappie.Com Man of the year & 2018 Crappie.com Decade of Exceptional Service Awards * Crappie.com Supporter * Member Sponsor
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Belden, MS
    Posts
    85,761
    Post Thanks / Like

    Default

    Describe this surge.....is it just the rpm's dropping some and then picking back up ? Or does it sputter and studder?
    I have spent most my life fishing........the rest I wasted.
    PROUD MEMBER OF TEAM GEEZER
    PICO Lures Field Rep

  6. #6
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    New Albany, Mississippi
    Posts
    10,678
    Post Thanks / Like

    Default

    cranks, idle , run without missing up to 3500 rpm ? coils . Bgrubbs had these similar issues . His was multiple coils . I know little about things like this but I fished with him and could not see how a motor could be that smooth and have problems at higher rpm .
    Thanks murdok thanked you for this post

  7. #7
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Wisconsin
    Posts
    356
    Post Thanks / Like

    Default

    Check fuel line for flaking on the inside, had this happen to my Optimax.
    Thanks murdok thanked you for this post

  8. #8
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    mississippi
    Posts
    772
    Post Thanks / Like

    Default

    Quote Originally Posted by "G" View Post
    Describe this surge.....is it just the rpm's dropping some and then picking back up ? Or does it sputter and studder?
    G it doesnít miss or sputter it just loses rpm and will pick back up. It only does it running idols just fine and runs slow just fine


    Sent from my iPad using Crappie.com Fishing mobile app




  9. #9
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    mississippi
    Posts
    772
    Post Thanks / Like

    Default 2013 Yamaha 115

    Quote Originally Posted by eagle 1 View Post
    cranks, idle , run without missing up to 3500 rpm ? coils . Bgrubbs had these similar issues . His was multiple coils . I know little about things like this but I fished with him and could not see how a motor could be that smooth and have problems at higher rpm .
    I thought of that but if it were coils i would think it would be missing and not just loosing rpm. Did his miss when it acted up


    Sent from my iPad using Crappie.com Fishing mobile app




  10. #10
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Wisconsin
    Posts
    356
    Post Thanks / Like

    Default

    Check your spark plugs many times a plug will fire fine when not under a hard load, had this happen in a Verado ran perfect until it was under a heavy load.

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

BACK TO TOP