SLABSAUCE Crappie Attractant |
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: I-Pilot link or TM goofing up. Which one?

  1. #1
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    NE AL
    Posts
    3,461
    Post Thanks / Like

    Default I-Pilot link or TM goofing up. Which one?

    When I troll, I usually use the auto pilot on my Ulterra. That shows my projected path and also where I've already been on the map on my Helix. A boat icon shows up on the screen, and a line is projected from the "bow" of that icon.

    That icon is not consistently showing up on my screen. It's either flashing on and off (going back to a circle icon showing position) or staying off for extended periods of time. The problem started about 2 weeks ago. It was literally working fine one day, and not working the next.

    I called MK from the boat and they told me to call H'bird or either connected me to them.

    The lady I talked with wanted to know what software version I was running and then told me how to find that. When I told her, she said that updating the software would fix the problem.

    I haven't had time to get back on the water until yesterday. So I updated my Helix, my Ulterra and my Ulterra remote, all while sitting on the lake.

    Nada. Still doing the same thing.

    Is anyone else who has an Ulterra and MK fishfinder having this issue or does anyone know for sure which component is giving the problems?

  2. #2
    Cray's Avatar
    Cray is offline Crappie.com 2019 Man of Year, Supermod & Moderator of the Mechanics Forum * Crappie.com Supporter
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Byhalia,Mississippi
    Posts
    17,013
    Post Thanks / Like

    Default

    Sounds like the age old complaint of the doughnut on Humminbird. When you get to going to slow the GPS can't update fast enough to keep boat icon displayed. Sounds like you need to buy and install the heading sensor puck that actually has a built in compass that will keep boat icon up and your projected lines displayed.
    Proud Member of Team Geezer
    Charlie Weaver USN/ENC 1965-1979




  3. #3
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Malcom Creek, Ky Lake
    Posts
    385
    Post Thanks / Like

    Default

    Did the course projection line show up always, or just when boat was moving?
    Do you have a heading sensor installed?
    If the line used to show with the boat still, heading sensor is not being utilized now.....
    I doubt it's your graph....
    Make sure your heading sensor (if installed) is PAIRED with the trolling motor (Bluetooth).

  4. #4
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    NE AL
    Posts
    3,461
    Post Thanks / Like

    Default

    Yes, I have the white puck.

    I think the course projection line (purple line) is showing up all the time. It's the green line actual course that's blinking off and on.

  5. #5
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Malcom Creek, Ky Lake
    Posts
    385
    Post Thanks / Like

    Default

    on the Helix, when the line is flashing, go to the gps diagnostic page and confirm gps is locked on signal..

  6. #6
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Malcom Creek, Ky Lake
    Posts
    385
    Post Thanks / Like

    Default

    Check which gps source is selected for the Helix, internal or external gps puck.
    Sounds like you may be losing gps lock....
    Likes "G" LIKED above post

  7. #7
    Join Date
    Jan 2017
    Location
    Austin/Texas
    Posts
    1,518
    Post Thanks / Like

    Default

    Never had an issue after buying and installing the Humminbird As Gps Hs Precision Gps Antenna W/Heading Sensor. Rickie recommended it and it was one of the best purchases I ever made.


    Sent from my iPad using Crappie.com
    Likes Redge LIKED above post

  8. #8
    Join Date
    Oct 2015
    Location
    Malcom Creek, Ky Lake
    Posts
    385
    Post Thanks / Like

    Default

    Quote Originally Posted by dhaire View Post
    Never had an issue after buying and installing the Humminbird As Gps Hs Precision Gps Antenna W/Heading Sensor. Rickie recommended it and it was one of the best purchases I ever made.


    Sent from my iPad using Crappie.com
    Just verify that that's the gps source selected on the Heliix.

    Sent from my SM-S120VL using Crappie.com Fishing mobile app

  9. #9
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    NE AL
    Posts
    3,461
    Post Thanks / Like

    Default

    I don't think I have the GPS puck with heading sensor. Whatever I have came with my Ulterra. I think it's a magnetic compass.

    Thanks so much for all the replies.

    Do you guys think it's worth calling H'bird or MK again or just get the antenna?

    I still don't understand why it worked great one day and not the next. I was spider rigging both times. Moving very slowly and was in the same exact spot both days.

  10. #10
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    NE AL
    Posts
    3,461
    Post Thanks / Like

    Default

    Quote Originally Posted by Kevmc View Post
    Check which gps source is selected for the Helix, internal or external gps puck.
    Sounds like you may be losing gps lock....
    Thanks, I'll check it, if I can figure out how to find that screen. LOL

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

BACK TO TOP